Bewakingscamera’s worden voor vele doeleinden gebruikt. Tegenwoordig zien we ze bijna overal. Deze camera’s zijn zeer nuttig en een geweldig hulpmiddel voor beveiliging. In deze post leggen we je uit hoe je de juiste beveiligingscamera kiest voor je huis of bedrijf. Er zijn een paar belangrijke dingen die je vooraf moet weten om het juiste cameratype voor je toepassing te selecteren. Een goede camera kan zowel worden gebruikt in een binnen- als buitenomgeving.

Als je een buitencamera nodig hebt raadpleeg je de specificaties van de camera om te zien of hij weersbestendig is of niet. Dit is echt een erg belangrijk punt. Ten tweede, hoe is de verlichting gedurende de hele dag en nacht geregeld op de locatie waar je de camera wilt ophangen? De meeste buitencamera’s hebben tegenwoordig infrarood of IR voor korte afstanden. Kleine ingebouwde IR-LED’s helpen het zicht van de camera in het donker te verbeteren, maar hebben geen effect op het menselijk oog. Dit type technologie wordt gebruikt in de nacht.

Nachtcamera’s kunnen overschakelen naar de zwart-witmodus wanneer er weinig licht is, omdat een camera in zwart-wit beter kan zien welke videokwaliteit gewenst is. Elke cameraspecificatie toont het videokwaliteitsniveau dat wordt weergegeven door het TVL-nummer. TVL staat voor tv-lijnen en is een meting van de horizontale resolutie van camera’s, dus als een camera die je ziet een resolutie van 350 TVL heeft, heeft de camera 350 horizontale resolutie lijnen. Als referentie kunt u het volgende onthouden: 350 TVL is een lagere resolutie, 480 TVL is een midden resolutie en 540 tot 600 TVL is een hogere resolutie.

Nu gaan we de meest voorkomende bewakingscamera’s bespreken.

Box camera

Om te beginnen hebben we de box camera. Dit type camera is geweldig voor meerdere soorten applicaties vanwege zijn flexibiliteit en is populair bij ondernemers en huiseigenaren die een eenvoudige en betaalbare indoor camerabehuizing voor het bewakingssysteem willen kopen.

Box camera

De camera’s zijn ook geschikt voor afzonderlijk gebruik buitenshuis en unieke montageconfiguraties zijn mogelijk. Deze camera’s kunnen bijvoorbeeld eenvoudig in een buitenbehuizing worden ingebouwd. De cameralenzen kunnen afzonderlijk door de klant worden gekocht. Afhankelijk van welke lens u selecteert, kunt u het gezichtsveld en de focus van de camera wijzigen.

Dome camera

Dome camera’s staan bekend om hun visueel aantrekkelijk ontwerp. Dit type camera is populair bij restaurants, winkels en kantoren, maar wordt ook thuis veelvuldig gebruikt. Je ziet ze vaak direct op het plafond gemonteerd, maar afhankelijk van de soort steun die gekozen wordt, kun je de camerabevestiging aan de muur draaien, zodat ze in alle mogelijke standen te bevestigen zijn.

Dome Camera

Dome camera’s kunnen met of zonder infrarood IR-led’s worden gekocht, afhankelijk van of ze nodig zijn voor toepassingen overdag of ‘s nachts. Als je kiest voor een model met een ingebouwde lens, hoef je de lens niet zelf aan te sluiten. Kies gewoon de dome camera met de juiste lens voor je toepassing. Je kunt kiezen tussen vandalismebestendige en weerbestendige dome’s of speciale dome camera’s voor binnen gebruik.

IR-bullet camera

IR-bullet camera’s zijn langwerpige camera’s met een montagevoet. De camera’s zijn geschikt voor gebruik binnenshuis of buitenshuis en zijn ook meestal voorzien van een weerbestendige behuizing en een kap om zonneverlichting tegen te gaan.

IR-bullet camera’

Ze zijn zeer geschikt voor toepassingen overdag en ‘s nachts vanwege de infrarood IR-led’s die automatisch inschakelen bij weinig licht. Als u een eenvoudige oplossing nodig hebt door één type camera te kiezen voor een complete installatie zijn bullet camera’s het meest geschikt.

Als je je eigen beveiligingssysteem wilt installeren, zijn er een paar dingen die je jezelf moet afvragen:

  1. Hoeveel camera’s je nodig hebt, dat is een van de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen.
  2. Waar de camera’s geplaatst zullen worden. Je zult moeten weten welke hoeken de camera vangt, zodat je niet met een blinde vlek blijft zitten die de camera niet in beeld heeft.
  3. Wat de afstand, breedte en diepte is van het object dat de camera eventueel moet kunnen zien.
  4. Dit heb ik eigenlijk al genoemd in de tweede optie, is je kijkhoek. Je moet weten wat je kijkhoeken zijn. Kijkhoeken bepalen hoeveel camera’s je nodig hebt.
  5. Je moet uitzoeken of en hoeveel camera’s je binnen nodig hebt en hoeveel je er buiten nodig hebt.
  6. Je moet nagaan of je nachtzicht nodig hebt en zo ja, hoe ver je camera moet kunnen zien op nachtzicht.
  7. Ten zevende moet je jezelf afvragen hoeveel kabel je nodig hebt. Dit wordt in feite bepaald door hoe ver de camera’s uit de buurt van je NVR (Network Video Recorder) of DVR (Digital Video Recorder) bevestigd zullen zijn. Je zult dit accuraat uit moeten meten. Laat altijd een overschot achter voor het geval je een fout hebt gemaakt in je metingen.
  8. Nog iets belangrijks is hoeveel dagen je wilt dat je DVR of NVR opneemt. Dit zal bepalen welke grootte harde schijf of harde schijven je zult gebruiken in je DVR of NVR.
  9. Zou je willen dat je beelden overal ter wereld door jezelf of door iemand anders bekeken moeten kunnen worden? Als dat zo is, dan heb je een internetkabel of Ethernet-kabel nodig en in het ideale geval moet je DVR of NVR dan in de buurt van je router geplaatst worden.

CCTV-systemen

Als je een internetkabel nodig hebt om je DVR / NVR aan te sluiten, of als je al je camera’s bekabeld aan wilt sluiten, is het belangrijk waar deze zich bevindt. Het is in feite de vraag hoe ver je DVR of NVR van je CCTV-camera’s zal worden geplaatst. Verborgen of binnen handbereik of in een gesloten kast, maar je wilt er wel voor zorgen dat de recorder op de makkelijkste plek geplaatst wordt om het bekabelen niet te moeilijk te maken.

Er zijn zo ongeveer drie verschillende soorten CCTV-systemen die je kunt krijgen, voor zowel persoonlijk gebruik als voor uw bedrijf: Het analoge systeem, het HD TVI-systeem dat HD beelden over analoge (coax) bekabeling kan transporteren, of u kunt kiezen voor een IP-systeem.

Het kiezen van het juiste type systeem hangt af van wat u zoekt in een CCTV-systeem of een beveiligingssysteem. Het hangt uiteraard ook af van wat uw budget voor uw systeem is bij het maken van uw keuze, meestal is dat zelfs de belangrijkste factor voor mensen bij het nemen van beslissingen. Maar als u wilt investeren in uw eigen professionele beveiliging voor uw huis of bedrijf of in uw eigen persoonlijke beveiliging zal daar altijd een prijskaartje aan hangen.

Ik zal nu door de verschillende soorten systemen heen lopen om de functie-eigenschappen te bespreken en de voordelen die u zult hebben bij uw keuze van dat type systeem.

Analoge systemen

Een analoge kabel wordt gebruikt om de feed naar uw DVR-box uit te zenden, deze kabel is van dezelfde soort als uw tv-antennekabel. Analoge camera’s worden tegenwoordig aangeboden in een breed scala aan resoluties en ik denk dat ze beginnen met ongeveer 420 TVL, dat is tv-lijnen, dus hoe lager het nummer hoe lager de kwaliteit.

Je herinnert je misschien dat bij tv-programma’s als Opsporing Verzocht van inbrekers of overvallers beelden worden vrijgegeven, maar je het gezicht van de persoon nauwelijks kunt onderscheiden. De camera apparatuur waarmee deze beelden zijn opgenomen kan gerust een analoog systeem met een lage beeldkwaliteit zijn. Ze gaan van 420 TVL tot 1200 TVL vandaag de dag.

Er wordt vaak verteld: hoe hoger het nummer, hoe beter de betere resolutie, maar het gaat niet alleen om de TV lijnen. Het gaat ook om de grootte van de sensor die de camera’s hebben. Ik zal hier in het detail verder op ingaan. Als uw budget de belangrijkste factor is bij aankoop van een camerasysteem dan is het analoge systeem de beste optie voor u, maar met deze optie moet u onthouden dat het minder dan ideaal is qua kwaliteit van uw beelden.

Video-splitter-cable-18m-powervideo-adapter

IP systemen

IP systemen werken heel anders dan de analoge systemen. Die zenden hun signaal uit via een internetkabel ofwel een CAT-kabel. Ze zenden de beelden naar een NVR (een netwerkvideorecorder) of computer via een netwerk. IP-systemen kunnen de megapixelresolutie gebruiken die een veel duidelijker beeld biedt dan oude analoge systemen.

IP camera’s of IP beveiligingssystemen zijn aanzienlijk duurder dan analoge systemen en vereisen kennis van IP netwerken om de systemen correct te onderhouden en installeren. De videokwaliteit van de IP camera’s is meestal een stuk beter dan die van analoge systemen maar dit hangt af van de megapixelkwaliteit van je camera en de soort camera die je gaat gebruiken.

De meeste IP camera’s die vandaag de dag te verkrijgen zijn beginnen bij een resolutie van 1080P (Full HD) en er zijn er al 4K varianten (8MP) en hoger te verkrijgen.

IP systeem

Net als het bij analoge systeem wordt de afspeelfunctie beperkt door de opslagcapaciteit van de NVR of de DVR.

Als je nu een analoog systeem gebruikt en je op zoek bent naar de beste kwaliteit voor rechtstreekse live-opnamen of opgenomen beelden zijn de HD TVI camerasystemen de beste keuze. Ze bestaan uit een HD TVI-camera en de HD TVI DVR-box.

Dit systeem biedt u een 1080p-resolutie of hoger wanneer je beelden live bekijkt of opgenomen beelden afspeelt, net als tv kijken in high-definition. Je hebt geen enkele kennis van netwerken of uitvoerige kennis nodig over hoe je ze moet installeren en onderhouden. Ze maken gebruik van dezelfde bekabeling als analoge systemen.

HD TVI-camera

HD TVI-camera’s kunnen tot zes keer de resolutie leveren van een standaard CCTV-camera voor een veel duidelijkere videokwaliteit op uw thuissysteem. HD TVI-systemen zijn state-of-the-art beveiligingssystemen. Hoewel de kosten hoger zijn dan die van uw analoge systeem is het aanzienlijk minder dan wat een goed IP beveiligingssysteem kost.

Het enige nadeel van deze systemen, omdat ze opnemen met een veel hogere resolutie dan je standaard analoge systeem, is dat ze tot drie keer zoveel opslagruimte gebruiken. Je zult dit dus moeten opnemen in je kostenberekening.

FullHD-(2MP)-TVI-indooroutdoor-Camera

Wanneer we bij de DVR uitkomen bedoel ik de ‘Digitale Video Recorder’. Er zijn drie veelgebruikte soorten DVR’s die je kunt krijgen voor je systeem. Het stand-alone DVR-systeem is het meest elementaire en probleemloze systeem dat je kunt krijgen. Natuurlijk heeft het de functies van live bekijken of live opnemen, het afspelen van bewegingsdetectie en het soort functies die je nodig hebt op een stand-alone box.

Een tweede die je kunt krijgen, is een pc-gebaseerde DVR. Dit is een op maat gemaakte toren met de ingebouwde video-opnamekaart en een uitgebreide opslag op de harde schijf.

De derde die je kan krijgen is een PCI en een video capture kaart. Dit is een kaart die je in je eigen PC Tower stopt; we hoeven hem niet op maat te bouwen of op maat te maken. Het transformeert in wezen je eigen pc tot een DVR.

Standalone HD TVI DVR box

Een standalone HD TVI DVR box is meestal de beste keuze. De meeste DVR’s zijn beschikbaar als 4, 8 of 16 kanaals DVR-systemen en ondersteunen één camera per kanaal. PC gebaseerde DVR’s kunnen op maat gebouwd worden en ondersteunen tot 48 kanalen als één systeem, dus 48 verschillende camera’s als je die nodig hebt.

Stem af hoe lang je wilt kunnen opnemen om te bepalen of je een maat groter of kleiner of zelfs meerdere harde schijven nodig hebt voor je beveiligingssysteem.

Het doel van een beveiligingssysteem voor thuis zal niet alleen zijn om ongeregeldheden of een misdaad op te nemen, maar liever nog wil je zien dat iemand twee keer nadenkt en wegloopt voordat hij bij jouw huis in probeert te breken. Dat zou natuurlijk geweldig zijn, maar veel mensen denken dat ze bij het installeren van een beveiligingssysteem de camera ergens moeten verstoppen in een soort van hoek, zodat de crimineel niet beseft dat hij goed wordt vastgelegd.

Full-HD-DVR-Set,-8--Kanal-TVI

Dat werkt prima voor overvallen op bijvoorbeeld een supermarkt, maar voor de veiligheid van je huis wil je die camera wel degelijk zo zichtbaar mogelijk ophangen. Maak het zo voor de hand liggend mogelijk dat jouw huis de verkeerde plek is om in te breken. Het zal dieven ervan weerhouden om juist naar jouw huis te komen. De kans is trouwens erg groot dat er niet ingebroken zal worden door een soort van ‘meesterdief’.

In het holst van de nacht vinden de meeste inbraken plaats en tussen tien uur ‘s morgens en drie uur ’s middags. Een huis zonder beveiligingssysteem heeft drie keer zoveel kans om te worden bestolen als een huis met een beveiligingssysteem.

Een grote beveiligingscamera recht in het gezicht van de misdadiger zegt dat je hem in de gaten hebt en dat is genoeg om de meeste dieven af te schrikken, dus eigenlijk moeten ze het gevoel krijgen dat het niet de moeite waard is om in te breken in je huis.

Een professioneel camerasysteem met bewegingsdetectie is een goed afschrikmiddel omdat je de beelden kunt zien terwijl een misdrijf gebeurt, anders dan bij de meeste traditionele alarmen, mede omdat traditionele alarmen vaak niet eens contact maken met een meldkamer of de politie.

De meest ideale plek voor je camera installatie voor huisbeveiliging is 3 meter boven de grond. Je hoeft de camera dus niet per se te verbergen. Je wilt het gezicht van de persoon kunnen zien terwijl deze de deur nadert, maar je moet de camera hoog genoeg ophangen zodat ze er niet zomaar bij kunnen en ermee kunnen knoeien. Voor wat extra beveiliging kun je gaas rondom je camera installeren.

Het is niet nodig je zorgen te maken over iemand die vastbesloten genoeg is om rond te kijken op de werf en met een stok of steen je camera onklaar maakt. Het komt bijna nooit voor dat iemand daar de moeite voor neemt.

Laten we het nu hebben over de verschillen tussen een bedraad beveiligingscamerasysteem en een draadloos systeem. Ze worden beide aangeboden, maar er zijn zeker richtlijnen die moeten worden gevolgd met draadloos als het gaat om de uitvoering en of de apparatuur zal voldoen aan je verwachtingen.

Luister hoe je het systeem kan installeren

Draadloze transmissie verbruikt veel energie, en ook nachtvisie vergt veel stroom. Daarom hebben de camera’s bij voorkeur constante bedrade voedingsbron nodig. U komt niet zomaar weg met camera’s op batterijen. Vooral niet in een professionele opstelling. Ze gaan ongeveer een maand werken (afhankelijk van het type en model) en dan zijn de batterijen op. Met alle gevolgen van dien: er vindt iets plaats wat je op dat moment in beeld moet hebben maar dat wordt niet geregistreerd.

Het belangrijkste voordeel voor draadloze camerasystemen is gemak bij installatie, maar dat zou niet de eerste en enige beslissing moeten zijn over welk systeem je gaat te kopen, omdat je veel opgeeft voor dat gemak. Wat je in de eerste plaats gaat opgeven is je frame rate. Draadloze video is nu eenmaal ‘choppier’ dan gedrade video. Het beeld kan onderbreken of schokken. Het lijkt dan niet op vloeiende video.

Bekabelde systemen kunnen met gemak 30 frames per seconde aan. Bij het bekijken van wireless beelden zal er overigens vrijwel altijd een vertraging zijn van de tijd dat er iets gebeurt totdat je het ziet het op het scherm. Het zal ongeveer van 2 tot 5 seconden in beslag nemen.

Voor de duidelijkheid: Zet je een 1080p draadloze camera naast een 1080p bedrade camera, dan gaat de bedrade camera aanzienlijk beter beeld geven. Zelfs al zijn ze beide optimaal ingesteld.

Als we het hebben over betrouwbaarheid, en zelfs al hebben we het over de beste draadloze systemen, er zijn veel factoren in de omgeving die invloed kunnen hebben op de video-uitzending. Metaal bijvoorbeeld, of een andere draadloze router in de buurt die signalen uitzendt op hetzelfde kanaal als het camerasysteem.

Ook zijn er veel ecologische zaken die van invloed kunnen zijn op de betrouwbaarheid van de video-uitzending. Een draadloos signaal kan makkelijk geblokkeerd worden. Daarom zie je geen draadloze technologieën de markt domineren.

Op dit punt kunnen we nog niet zien wat de technologie in de toekomst gaat brengen maar wireless systemen zullen nooit zo goed presteren als een bedraad systeem. Bedrade systemen zijn qua installatie in eerste instantie onhandig vergeleken met een draadloos systeem. Maar je er eenmaal over nadenkt dat je maar voor één keer op de juiste manier een kabel van de camera naar de DVR / NVR moet trekken en dan voor de hele levensduur van de camera of voor de levensduur van het systeem waar je voor kiest de beste betrouwbaarheid, de beste duidelijkheid de beste beeldsnelheid en het beste algemene prestatieniveau krijgt is de keuze makkelijker gemaakt.

En dat zijn dus de belangrijkste verschillen van draadloze technologieën versus bedraad. Dit komt bij de gouden regel dat je altijd moet bekabelen wanneer dat enigszins mogelijk is. Je kan wireless overwegen wanneer bedraad aansluiten niet eenvoudig is en het bijvoorbeeld voor een thuissituatie is, waarin betrouwbaarheid niet de belangrijkste factor is.

Je moet er ook rekening mee houden dat je bij een draadloos systeem de camera’s korter bij de DVR / NVR moet plaatsen om een goed beeld te krijgen. Bij een bedraad IP systeem kan de bekabelde afstand met gemak 100 meter zijn.

TOT SLOT

Wij hopen dat je van deze post wat hebt opgestoken en mocht je toch toe zijn aan een professionele installatie met de beste materialen, dan ben je uiteraard welkom bij Secured-IT Halsteren. Wij zijn gecertificeerd projecteringsdeskundige camerasystemen en Axis Authorized Partner. We kunnen zo goed als elk camerabeveiligingsvraagstuk voor u oplossen. Neem gerust eens contact met ons op of bezoek onze zaak! Wij zijn telefonisch te bereiken via 0164-788112 en per e-mail info@secured-it.nl.